duminică, 15 iunie 2014

Voluntariat

Nu vreau să mă lungesc foarte mult cu această postare şi nu pretind deloc că înţeleg mecanismele societăţii aşa cum este ea, dar vreau să fac un lucru cât se poate de clar. Schimbaţi-vă părerea despre copertele cărţilor!

Poate sună ciudat, această vorbă spusă la modul general, aşa că haideţi să particularizăm şi să ajungem încet la scopul acestei mici scrisori, către oamenii cu care mă înconjor. E vorba despre ceva ce am păţit sâmbătă seara, când, neavând cu cine să împart o bere, am decis să merg la binecunoscutul bar "La Ţevi", utilizând, din nou, binecunoscuta teoremă că la orice oră din zi sau noapte, în "Ţevi" găseşti persoane cunoscute. Aşa a fost...

Persoana cunoscută mi-a făcut cunoştinţă cu o fată. O fată care s-a dovedit să facă tot ce societatea vede cu ochi răi: să bea, să fumeze, să se joace pe calculator, să exagereze cu ieşirile în oraş şi chiulul, uneori. O fată despre care unii ar spune că nu are viitor. Sau dacă are, viitorul ei se află pe Calea Turzii. Dar, ce am învăţat eu de la fata aceea e că de fapt: îi place să înveţe, e deşteaptă şi mai presus de toate, e voluntară. Nu sunteţi impresionaţi? Ar trebui să fiţi. Poate o să fiţi, după ce pun întrebările revelatoare.

Cum de oamenii care sunt văzuţi şi criticaţi atât de tare de societate sunt de fapt cei care fac acte de caritate, care dau fără să ceară nimic înapoi? Cum de tinerii care îşi sacrifică din timpul lor liber sunt puşi cu un nivel mai jos decât toţi cocalarii şi toate piţipoancele care sunt stratul de suprafaţa al scârboşeniei ăsteia numită societate? Şi cum de copii de bani gata, ăia ce vin din familii care ar trebui să promoveze valori înalte, sunt cei care îi privesc pe cei ce beneficiază de pe urma voluntariatului ca pe nişte lepre ce sunt în situaţia în care sunt doar pentru că "nu vor să se ridice din mizerie"? Ce mutaţie în mentalitatea colectivă a apărut, astfel încât tocmai cei de la care se aşteaptă foarte puţin oferă totul, iar cei care ar putea oferi totul nu dau nimic?

Mdap, nu pretind să înţeleg societatea, dar înţeleg un lucru: oamenii buni vor face bine, iar cei mai puţin buni, nu vor face nimic. Şi câteodată, o singură persoană pe care nu o cunoşti aproape deloc îţi poate schimba percepţia asupra unui lucru atât de simplu ca voluntariatul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu