miercuri, 18 iunie 2014

Transylvania Strikes Back!

În caz că aţi trăit sub pământ, sau dintr-o întâmplare fericită sau nefericită, după caz, nu aţi văzut scrisoarea deschisă, postată pe Facebook, a unui aşa-zis scriitor din Caracal, folosiţi oleacă de link şi miraţi-vă de aberatiunile acestui minunat domn. După ce aţi terminat, reveniţi pe blog şi treceţi mai departe.

E rândul meu să fac o scrisoare, în care să îi explic acestui personaj, în moduri mai mult sau mai puţin subiective, de ce nu are dreptul să comenteze despre Transilvania şi transilvăneni.

1. Dragă domnule Liviu Andrei, eşti din Caracal. Dacă cu asta nu am zis destul, poţi trece la urmatoarele puncte.

2. E normal să te iei de scriitorii Ardealului, dacă ai complexe de inferioritate. Îmi pare rău să-ţi zic, dar când o să dea Caracalul un Gheorghe Şincai sau Ioan Slavici, atunci mai comentăm. În plus, în caz că nu te-ai documentat destul, află că se consideră că cei mai mari scriitori români sunt moldoveni. Lămurit?

3. Pentru următorul punct... xenofobie. Măi prietene, TU te-ai săturat de "ţâganii lui şasăcai"? Tu, care te-ai născut la 55 de kilometri de Craiova, unde sunt mai mulţi ţigani ca români? Nu-ţi vezi lungul nasului pentru că ai ieşit mai alb decât altu' care foloseşte din când în când cuvântul "mişto"? Am văzut ţigani mai culţi decât de-alde tine şi orice etnie are defectele sale, inclusiv românii. Cât despre unguri, chiar aşa de mult îţi pasă? Pe când Basarab I se chinuia să vă unească triburile primitive din Sud, în Transilvania era deja civilizaţie. De-aia istoricii consideră că Transilvania a şi ieşit din Evul Mediu cu aproape o jumătate de secol înaintea Ţării Româneşti şi Moldovei. Şi da, asta s-a întâmplat din cauza acelor "bozgori" despre care aberezi tu acolo.

4. Dacă singura modalitate prin care îţi poţi bate joc de un grup de oameni dintr-o regiune este folosind cuvintele "pulă", "pişat", "curve", "ghiavolesc"... înseamnă că ai probleme grave cu simţul cuvântului, ceea ce spune foarte multe despre caracterul tău de scriitor. Există şi o parte a umorului care se foloseşte de cuvintele mai sus menţionate, dar să abuzezi de ele doar ca să aduci injurii locuitorilor din Transilvania dovedeşte că într-adevăr, la Caracal o picat carul cu proşti. Nu ştiu sigur daca tu ai picat primul sau ultimul.

Cam atât aveam de comentat. Ar mai fi de zis, dar prefer să nu mă cobor mai mult decât am făcut-o deja. Poate că ardelenii sunt răbdători din fire, dar unele lucruri întrec măsura. La final, dacă vrei ca Transilvania să nu mai fie partea a României, îţi doresc noroc cu viza. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu